Hoe voorkomen dat Black Friday een nachtmerrie wordt?

De eindejaarsfeesten komen er aan en de lijst met te kopen cadeaus is lang. Het is daarom best verleidelijk om Black Friday koopjes te scoren. Heb je een TV, wasmachine of jas nodig? Wees toch maar voorzichting want niet elk aanbod kan je vetrouwen!

Achter deze mooie koopjes zitten soms minder mooie oplichters. Cybercriminelen vallen op alle fronten aan om je massaal te misleiden. Soms doen ze dat via een website, een advertentie op sociale netwerken, per e-mail, sms of telefoon. Ze imiteren vaak de websites van grote merken zoals Amazon, MediaMarkt, enz.

Ze lokken je met aantrekkelijke aanbiedingen en brengen je naar valse betaalpagina’s om je gegevens te bemachtigen. Of ze sturen je valse bevestigings- en traceermails. Het doel hiervan is om toegang te krijgen tot jouw gegevens of de controle over jouw apparaat te nemen door virussen te installeren.  Deze websites, advertenties of e-mails zijn vaak het werk van professionals. Op het eerste gezicht zijn ze moeilijk te herkennen.

Hoe kan je verdachte aanbiedingen ontmaskeren?

  • Als het te mooi is om waar te zijn, is het meestal ook niet waar.
  • Lees de e-mail zorgvuldig en let op spelfouten. De aanwezigheid van fouten wijst er vaak op dat het om oplichterij gaat. 
  • Controleer het e-mailadres van de afzender.
  • Controleer de link ZONDER erop te klikken. Ga gewoon met de muis over de knop. Onderaan zie je de url van de website waarnaar je wordt verwezen.
  • Controleer op sociale netwerken het aantal likes en commentaren voordat je op een advertentie klikt. Als je het merk niet kent of niet zeker bent, zoek dan eerst op Google of anderen hebben geklaagd.
  • Geef nooit jouw bankgegevens als je niet zeker weet dat je op een veilige site bent. 
  • Twijfel je? Klik niet en stuur het bericht door naar verdacht@safeonweb.be.

Bron: https://www.safeonweb.be/nl/actueel/hoe-voorkomen-dat-black-friday-een-nachtmerrie-wordt