Eindelijk vakantie! Heb je toevallig het wifiwachtwoord?

Met familie en vrienden verbonden blijven op vakantie is op het eerste gezicht de normaalste zaak van de wereld en vragen naar het wifiwachtwoord op de plaatsen waar we naartoe gaan, is een automatisme geworden.

Maar pas op voor onaangename verrassingen: hier volgen enkele basisregels om veilig gebruik te maken van openbare wifi op vakantie.

Wat in te pakken voor je vakantie: enkele tips om met een gerust hart te surfen

  • Heb je echt wifi nodig (om te surfen)? Ah, de voordelen van ‘niet online te zijn’, maar dat is niet echt het punt hier! Tenzij je lange films wilt kijken of muziek wilt streamen, is het raadzaam (als je abonnement het toelaat natuurlijk) om je mobiele gegevens te gebruiken: het is altijd veiliger (vergeet niet: je kan je smartphone gebruiken als een “hotspot” om je laptop of tablet aan te sluiten, bij de geeks bekend als “tethering”).
  • Pas op voor open netwerken of “FREE WIFI SPOT” waarachter criminelen zich kunnen verschuilen. Deze criminelen kunnen niet alleen gevoelige niet-versleuteld gegevens (wachtwoorden, toegangscodes, enz.) stelen, maar ook je toestellen infecteren (of zelfs de controle erover nemen) door kwaadaardige software (malware) te injecteren. In het algemeen zijn de netwerken die door hotels of andere instellingen worden aangeboden alleen veilig wanneer de verbinding tot stand wordt gebracht met een persoonlijk wachtwoord of wanneer het nodig is om via een beter beveiligde homepage te gaan.
  • Hou je surfgedrag zo veilig mogelijk. Bankverrichtingen of andere belangrijke zaken doe je beter niet via een open wifinetwerk. Vermijd het om accounts te creëren waarbij je een wachtwoord moet invoeren. De kans bestaat dat er meegelezen wordt en dat je wachtwoord dus bekend is. Installeer om dezelfde reden geen nieuwe apps.
  • Gedaan met surfen of berichten te versturen? Zet je wifi dan ook weer uit. Criminelen kunnen dan niet meer proberen om toegang te krijgen. Zorg er voor dat je toestel niet automatisch zoekt naar wifi en zich ermee verbindt. Je batterij zal hier ook blij mee zijn.

Laat goeie gewoontes niet varen op vakantie

  • Surf enkel naar beveiligde websites die je kan herkennen aan de url (https:// in de plaats van http:// ). In de browser zie je een groen slotje verschijnen voor de url.
  • Verdacht bericht ontvangen? Klik nooit op de links of bijlage maar verwijder het. Stuur het bericht door naar verdacht@safeonweb.be
  • Gebruik altijd, en zeker als je nieuwe accounts opent op vakantie, sterke wachtwoorden.

Wees een cyberpro

  • Wil je echt veilig kunnen surfen onderweg? Installeer een Virtual Private Network (VPN). Dit is je persoonlijke beveiligde tunnel door het wifinetwerk. Je kan online gratis of betalend VPN diensten installeren. Verschillende virusscanners bieden ook VPN aan.

bron: cert.be

Bron: Eindelijk vakantie! Heb je toevallig het wifiwachtwoord?